cindrellaundertheumbrella@hotmail.com

6 Eylül 2010 Pazartesi

Say NO to fast fashion!

Herşey ne kadar hızlı gelişiyor, zaman ne kadar hızlı geçiyor. Farkında olmadan neler değişiyor hayatımızda. Kelimelerin başlarına eklenen 'fast'lerle daha bir hızlı akıyor sanki zaman. Eskisinden daha da düşüncesiziz galiba bir de. Bilinçsizce tüketiyoruz, kirletiyoruz dünyamızı. En son ne zaman kendiniz için birşey aldınız. Dün, 2 gün, 5 gün önce? O kadar sık alışveriş yapar olduk ki artık ihtiyacımız var mı düşünmüyoruz bile. Dolabınızda 5 kotunuz var ama 6.yı almamak için zor duruyorsunuz öyle değil mi? Ya da yeni sezon ürünler mağazaları dolurunca bu kış bir de camel rengi palto almalısınız kesin. Bir siyah çantaya ihtiyacım var mutlaka diyorsunuz ama 4 tane daha siyah çantanız var zaten. Evet ben de yaşıyorum bunları. Sürekli bir alışveriş dürtüsü içerisindeyim. Durup düşünmek istiyorum artık. Gerçekten ihtiyacım var mı? Yoksa keyfimden mi alıyorum? Binlerce muhtaç insan varken benim bu dolabıma sığdırmakta zorluk çekeceğim ayakkabıyı almam gerekiyor mu? Bu kadar bencil olabilir miyim? Belki giymediklerinizi veriyorsunuz içinizi rahatlatıyorsunuz, peki dolabınıza girip aynı hızla çıkan kıyafetler kredi kartınızın ekstresine ne derece hızlı yansıyor? Peki aldığınız bir tişört üretilirken atmosfere ne kadar gaz salınıyor haberiniz var mı? Hızlı modanın en büyük destekçileri büyük hazır giyim firmalarının bizi sürekli alışverişe yönlerdiklerinin farkında mısınız? %70 indirimde bile kar ettiklerinin? Güzel giyinmek hepimiz için önemli biliyorum ama sürekli birşeyler satın almak ne derece gerekli?. Bu ay hiçbir şey satın almasanız dolabınızdaki kıyafetler sizi zaten idare etmeyecek mi? Alışverişe gittiğinizde almak istediğiniz şeye ne derece ihtiyacınız var, niçin almak istiyorsunuz lütfen 2 kez düşünün!!!Bilinçsiz tüketime hayır eylemi başlatıyorum. Ben artık her canım sıkıldığında gidip alışveriş yapmayacağım, dolabımda duran kıyafetlerimi değerlendireceğim gerekirse do-it-yourselflerle onları geri kazanacağım ve en önemlisi artık alırken 2 kez düşüneceğim. Bilinçsiz Tüketime Hayır!! Kim benimle?

31 yorum:

tuuced dedi ki...

ben ben beeeenn ...seninleyim :)
zaten kredi kartı kullanmayarak bi çok insanın önünde olduğumu düşünüyorum..bence sana katılan insanlarında işe önce kredi kartlarını yok ederek başlamalarını tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

harika bi yazı olmus ne kadar haklısın cindrella. sonuna kadar destekliyorum. cansu

Stil Direktoru dedi ki...

Tweetten de öttüm demin bu aralar aklımda olan bir konuya değinmişsin bu sebpele ne gelse spam yapıyorum içim dolu alışveriş newsletterları doldu

kumsepeti dedi ki...

geçtiğimiz aydan sonra bende hiç bi mağzanın falan yanına yaklaşmamaya karar verdim, akıllandım valla daha maaşımı bile almadan hepsi gitti kredi kartı sayesinde.Bu arada ne güzel fotoğraf o ya.

Adsız dedi ki...

Bir aydır bir şey almıyorum ben de.. kendimi engellediğimden değil, içimden gelmiyor. doydum belki de. tam anlamıyla bencillik bu yaptığımız. elindekilerle yetinme yenisini al, al, al.. sonu yok ki. güzel olan elindekilerle bir şeyler yapabilmek değil mi? bu fikri destekliyorum ve sonuna kadar da uygulayacağım. (ayrıca baskılı t-shirtlerin üretim maliyeti de 30kr diye 1.ağızdan duymuştum. %70ler gerçekten yalan yani.)
'ef'

Nil dedi ki...

Kesinlikle ben! Parayı su gibi akıtmak çok yanlış kendimi uzun zamandır kısıtladım çok nadir bir şey alıyorum ama kesinlikle ihtiyacım olmadığı sürece 0'lamak istiyorum ben de senin gibi

BAHAR dedi ki...

kesinlikle çok güzel bir yazı olmuş tam anlamıyla katılıyorum.

nadia dedi ki...

Bir süre tekstilde çalışan bir kimya mühendisi olarak ,sağlığı tehdit eden boya katkı malzemeleri ve maliyeti oldukça ucuzlatan kumaş işleme ve üretim yöntemleri sayesinde ürünler oldukça düşük fiyatlara mal edilebiliyor ayrıca maliyet ne kadar azaltılmaya çalışılırsa arıtma yöntemleri göz ardı ediliyor.Yani hem maddi olarak hem sağlık yönünden etkileniyoruz,bu yüzden seni destekliyorum.

Adsız dedi ki...

bu güzel yazıya katılmamak elde değil.bende o bilinçsiz tüketicilerdendim bir zamanlar,üniversite yıllarında okadar çookk kıyafet almışımki son 1 yıldır hala onları çeşitli şekillerde kombinleyip giyiyorum bi nevi akıllandım.her ay değil sadece sezon başında mesela kışın bir gömlek,kazak alıyorum herşeyle uyumlu olabilcek bir pantolon birde ayakkabı oldu bitti:)

duygu dedi ki...

işte cindrella:)bu yüzden takip ettiğim nadir bloglardan birisin...çok güzel bi yazı olmuş tabiki bende seninleyim:)

Pınar dedi ki...

çok güzel bir yazı...ben de seninleyim :)

mordolap dedi ki...

bende itinayla mumumu eline dikiyorum. yorumlariyla da herkesin katildigini gormek cok guzel. bu yaz yaptigim dolap temizliginden sonra ben de artik iki kere dusunuyorum...

Junon dedi ki...

dün kendime artık avmlere gitmeyi bırak, modayı sadece bloglardan takip et dedim...ben de seninleyim ve kararlıyım

Adsız dedi ki...

ben de seninleyimmmm kesinlikle katılıyorum tüm söylediklerine:))

We are the Hippies dedi ki...

Dehşet ve ötesi...

pisicik dedi ki...

i'm with you too ;)

Deli Aşına Kendi Gönenirmiş dedi ki...

geçen gün dergi okurken sıkıldım, inana biliyor musun?! işim bu, ama sıkıldım işte! tüketim, harcamalar.. had safhada. bö geliyor! ben son 2 senedir bu şekilde yaşıyorum, seninleyim:)

Adsız dedi ki...

nihayet....

Adsız dedi ki...

nihayet....

Peaceinwonderland dedi ki...

Bende katılıyorum.
Dürtülerimi kontrol edebilrimiyim bilmiyorum ama :)
Kendime pek güvenemiyorumam aneyse.
Yapmamaya çalışacağım en azından . Bu da bir başarı olarak sayılmaz mı?

Peaceinwonderland dedi ki...

Bende katılıyorum.
Dürtülerimi kontrol edebilrimiyim bilmiyorum ama :)
Kendime pek güvenemiyorumam aneyse.
Yapmamaya çalışacağım en azından . Bu da bir başarı olarak sayılmaz mı?

escada dedi ki...

seveerek takıp etıtıgmız blog yazarlarından sen ve dıgerlrının benım gıbı dusnuyor olması gayet mutlu ettı benıde bu sabah ıse gelırken al al nereye kadar dedım hafta sonu ındırımden aldıklaırmı bakıp bakıp negerekvardı ceketın herrengınden demeden gecemedım veya yenı aldıgım nınewest ındırmdn ıkıcıft ayakabıyaa offf bırsuredır bende bunu dusnuyordum umarım hepberaber bırızbımze destek olup bu cılgınlga son vermlıyızz almamamız lazım hıcbsıey herseyımz var cunku::(sevgıler cindirella buyolda hepdestek tam destek sana

yukanen dedi ki...

dün palladium'da görmüş olabilirmiyim seni iri halka küpelerin ve bandana vardı saçında?

Adsız dedi ki...

dün bu konuşmayı en yakın arkadaşımla yaptık..ihtiyacımız olmadığını bile bile sırf almış olmak için tek giyimlik o kadar çok şey alıyorum ki..durdum düşündüm şükrettim sahip olduğum herşey için..bana bu imkanı sağlayabilen bi ailem olduğu için ve artık düşünerek bişeyler almaya karar verdim..simdi bu yazıyı okudum ve çok mutlu oldum hepimiz 2kez düşünmeliyiz..

Unknown dedi ki...

Herkesin aynı fikirde olduğunu duymak gerçekten çok güzel:) Yavaş yavaş hepimizde alışveriş bilinci oluştu:)

yukanen, evet doğru görmüşsün bendim:)

alis dedi ki...

Harikasın, ben de bunlara geçen sene çok kafa yordum, hala alışveriş yapıyorum ama her canım sıkıldığında değil. Eskiden alıp alıp sonra vicdan azabıyla bir de iade turuna çıkardım (shopping blumia!), şimdi düşünerek alıyorum, aldıklarımın hepsini seviyorum, iyi bakıyorum. Kaynakları tüketiyor olmak zaten yeterince kötü, bir de kendi evimizde kendi ıvır zıvırımızın içinde boğuluyor olmak çok saçma. Alıyoruz, avımızı sürükleyerek eve getiriyor ve yığıyoruz. Sonra küçücük insanlar olarak koskoca evlere sığamıyoruz, satın aldığımız her eşyanın bedelini temizlik, kira vs olarak yıllarca ödemeye devam ediyoruz. 3-5 kuruşa aldığımız "yük"lerin ağırlığı altında eziliyoruz.

Unknown dedi ki...

alis, seninki baya ileri vakaymış, iade turları falan:) Ben de artık az ve öz alıyorum, dolabımda uzun yıllar saklayabileceğim parçaları tercih ediyorum. Sezonluk, ucuz kıyafetler out, ömürlük parçalar in:)

vintage peony dedi ki...

Ben de varım.

Unknown dedi ki...

vintage peony, +1 ekledim listeye:)

Adsız dedi ki...

takdir edeiyorum, çok doğru bi yazı olmuş....

Adsız dedi ki...

takdir edeiyorum, çok doğru bi yazı olmuş....

Twitter Updates